A Tudásbázishoz

„ A legnagyobb nehézség előtt...akkor találja magát az ember, ha arra kell felelnie, hogy mi hasznuk van az ideáknak, akár az örökkévaló, akár a keletkező és elmúló érzéki dolgok számára, hiszen ezek mozgásának és változásának egyáltalán nem okai. Sőt még a konkrét dolgok megismerésében sem segítenek semmit se, mert  az ideák ezeknek nem lényegei, akkor ugyanis bennük volnának – se létükhöz nem járulnak hozzá, mert nincsenek benne azokban a tárgyakban, amelyek részesülnek bennük” – így Arisztotelész.  Az ideák kellenek, a jó elvek, a hasznos, építő gondolatok, a személyiséget kiteljesítő  segítséget adó tanácsok , a tényeken , a számokon, a konkrét ismereteken túl  alapvetően befolyásolhatják egy fiatal kutató  pályáját.  Ugyancsak  az antik  gondolkodó mondja: „... minden tudományban az a bölcsebb, aki szabatosabb tudással rendelkezik és jobban tud másokat az okokra tanítani. S a tudományok közül is inkább a bölcsesség az,amelyet önmagáért és a tudás kedvéért óhajtunk, mint amelyet a belőle fakadó egyéb eredmények miatt keresünk”

Jeles tudósok, tudományos személyiségek témához illő gondolataiból,  interjú és előadás részletekből válogattunk a Tudásbázis számára.

Projekt neve: „A Miskolci Egyetemen működő tudományos képzési műhelyek összehangolt minőségi fejlesztése”
Projekt azonosító: TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0008
Kedvezményezett neve és elérhetősége: Miskolci Egyetem, 3515 Miskolc Egyetemváros
Közreműködő szervezet neve és elérhetősége: ESZA Nonprofit Kft. 1134 Budapest, Váci út 45., C. épület telefon: (1) 273-4250